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2015년 5월 9일 토요일

Watson, cognitive cooking



http://money.cnn.com/2015/05/07/technology/chef-watson-recipes/

"Chef Watson understands food on a molecular level, and works off the theory that things that share similar flavor compounds taste good together."

"Watson gets its ideas from a database of 10,000 Bon Appétit recipes. It uses machine learning, which means the more data it has, the smarter it gets."
http://money.cnn.com/2015/04/07/technology/ibm-watson-cookbook/index.html

http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/cognitivecooking/tech.html

http://www.ice.edu/about-us/ibm-cognitive-cooking-with-chef-watson-partnership

What is “cognitive cooking”?


“The idea of cognitive cooking is machines and humans working together—in this case, a very complex analytic system drawing from the vast collected knowledge of chemistry, food culture and taste preferences to help chefs break new ground."
– Mahmoud Naghshineh, IBM Research





지구상에 존재하는 요리 재료, 한 재료의 성분 수백가지 이상을 분자수준에서 이해하고 비교할 수 있고, 입력된 만개의 레시피를 비교해서 재료의 가공, 손질법을 파악하고, 새로운 레시피를 만들어 낼 수 있다고.
인간이 가진 선입견, 타성으로 인한 제한이 없으니 완전히 새로운 요리가 가능할 수도.
요리의 한계는 오로지 데이타베이스의 양이 결정할 뿐.
왓슨이 요리개발을 해도 '실제 음식이 아니라 데이타를 먹기때문에' 요리에 대한 평가는 여전히 인간의 몫.





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